Mi a hátránya a fa pergolának és mi az előnye az alumínium pergolának?

Posted by John 2017/05/31 0 Comment(s)

A mai kertek divatos eleme a pergola. Alacsonyabb költsége miatt a fából készült változata a népszerűbb.
Azonban általában kevesen érik be azzal, hogy néhány gerenda biztosít csekély árnyékot. Tovább lépve rendszerint polikarbonát tetővel fedik, biztosítva ezzel azt is, hogy esőben sem kell behúzódnia a házba a családnak a vasárnapi ebéd közben hirtelen jött nyári zápor miatt.

Népszerű árnyékoló a polikarbonáttal rendelkező fa pergola

A polikarbonát ugyanakkor számos hátrányos tulajdonsággal bír, így pl. UV fényre öregszik, koszolódik – ezáltal idővel elveszti fényáteresztő tulajdonságát –, eső esetén nagyon kopog. A nyári hőségben kibírhatatlan meleg lesz alatta. Illúzió hinni a hővédő polikarbonátlemezekben!
Rendszeresen érkeznek ajánlatkérések meglévő pergola polikarbonát fedésének árnyékolására.
Ha az összes költséget összeadjuk, akkor a végösszeg jóval magasabb lehet, mint ha egy alumínium vázas pergola árnyékolóval díszítettük volna kertünket, teraszunkat. aaa

A polikarbonáttal kombinált fa pergolának sok hátránya van

Fontos megemlítenünk hogy a fa folyamatos gondozást igényel. Az eső, az uv, az egyéb környezeti hatások által hajszálrepedések keletkeznek a fában. a hajszálrepedéseken pedig az esővíz bejut a fa szerkezetébe. A fa a továbbiakban védtelen a párával, nedvességgel szemben, rövid idő alatt tönkre megy. A rossz minőségű nem jól kezelt fa vetemedhet, nyikoroghat.

A hajszálrepedéseken keresztül beszivárgó esővíz rövid idő alatt tönkreteszi a fa pergolát

Teraszunk árnyékolására megoldás lehet a faszerkezetre szerelt zsindely vagy pala. Ez a típusú fedés viszont jelentősen lecsökkenti a lakás belsejébe jutó természetes fényt, így a belső terek bizony sötétté válhatnak.

A fent felsoroltakat figyelembe véve cégünk az alumínium mellett tette le voksát, hiszen ez az anyag nem korhad mint a fa, nem rozsdásodik mint a vas, teljesen időjárásálló, illetve plusz kényelmi funkciókkal kiegészíthetőek, mint például szerkezetbe integrált esővíz elvezetés, függőlegesen mozgatható motoros szélvédő ponyva vagy eltolható üvegajtók, LED világítás, stb.
Az oldalsó szél biztos Screen napellenző, a felmelegedés mellett véd a káros UV sugárzástól és akár a kellemetlen rovarokat is távol tartja. Az oldalsó üvegfalakkal az alumínium pergola teljes értékű helyiséggé alakítható át anélkül, hogy a hatóság építési engedélyére lenne szükségünk.